Hot Posts

6/recent/ticker-posts

Dolar Rekor Kırarak 26,17 TL Seviyesine Yükseldi!


Dolar/TL kuru bugün sabah saatlerinde 26,17 seviyesine kadar yükselerek rekor bir seviyeye ulaştı. Daha sonra bir miktar gerileyen Dolar/TL kuru, işlemlere 26,09 seviyelerinden devam etti.

Son dönemde vergi artışlarıyla gündemde olan Türkiye'de, kurumlar vergisi, MTV, KDV ve BSMV gibi vergilerin artırılmasıyla birlikte ek bütçe açıklanmıştı. Bankacılar, 1.12 trilyon TL büyüklüğündeki ek bütçenin vergi artışlarının devam edebileceğine işaret ettiğini belirtti. Bu durum, 2023 bütçe açığının 660 milyar TL civarında bırakılmasıyla da ilişkilendirildi.

Dolar/TL kurunun rekor seviyelerde seyretmesi, Türk Lirası'ndaki değer kaybının yanı sıra vergi artışlarının enflasyon üzerinde yükseltici etkisiyle ilişkilendiriliyor. Dolar saat 9.30 itibariyle 26.04 seviyesinden işlem görürken, Euro ise aynı dakikalarda 28.51 seviyesinde bulunuyor.

Bugün iç veri gündeminde ise Mayıs ayı iş gücü istatistikleri yer alacak. Küresel piyasalarda ise yatırımcılar, Fed'in enflasyon verisini ve bilanço dönemini takip ederek faiz politikası hakkında ipuçları arayacaklar.

Bu süreçte, politika faizlerinin tahmin edilenden daha uzun süre yüksek seyredeceği beklentisi, tahvil faizlerinde artışlara neden oluyor. Gelişmiş ülkelerin tahvil faizlerindeki yükselişler, döviz piyasalarında da etkisini gösteriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) atılan adımlarla bankaların ek zorunlu karşılık tutmasını gerektiren bilanço TL payını düşürmesi beklenen mevduat faizlerinde düşüşe neden olacak. Ayrıca TCMB'nin enflasyon raporu da önem taşıyor. Raporda verilecek mesajlar ve TÜFE tahminindeki revizyonlar, para politikası uygulamaları hakkında daha fazla bilgi sağlayacak.