Hot Posts

6/recent/ticker-posts

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'a Verilen Hapis Cezasının Ardındaki Gerekçeler

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın ardındaki gerekçeler, Yanardağ'ın televizyon programındaki ifadeleri ve bu ifadelerin değerlendirilmesiyle ilgili oldu.

Yanardağ'ın hüküm giymesine yol açan ifadeler, bir televizyon programında AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun açıklamalarını yorumladığı ve AKP'nin yeni bir çözüm süreci hazırlığı içinde olduğunu anlattığı bir yayından kaynaklandı. Ancak bu yayından sonra montaj videolar ve kumpasla hedef gösterilerek hukuksuz bir şekilde suçlanmıştı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Merdan Yanardağ'a verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının gerekçeli kararında ifadelerin ciddi bir terör örgütünü övme ve propagandasını içerdiğini savundu. Yanardağ'ın televizyon programındaki ifadeleriyle "Abdullah Öcalan'ı ve lideri olduğu terör örgütü PKK'yı sempatik göstermeye çalıştığı, özellikle genç izleyicilere Öcalan'ı siyasi tutsak gibi göstermeyi amaçladığı" belirtildi.

Gerekçeli kararda, Türkiye Yüzyılı adlı sosyal medya hesabından paylaşılan bir videonun içeriği de yer aldı. Bu videoda, Merdan Yanardağ'ın Abdullah Öcalan hakkındaki açıklamalarına vurgu yapılırken, Yanardağ'ın Öcalan'ı "çok okuyan, neredeyse cezaevinde filozof oldu" şeklinde övdüğü ifade edildi.

Kararda AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) tarafından terör örgütlerini övmeye dayalı sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmediği belirtilerek, Yanardağ'ın ifadelerinin "iç acıtıcı" olarak nitelendirildi. AİHM'nin, terör örgütlerini övmeye ve sempatik göstermeye dayalı ifadeleri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmediği ve terör örgütlerinin siyasetinin kan, şiddet, tehdit ve cebir üzerine kurulduğu belirtildi.

Merdan Yanardağ'ın verilen hapis cezasının ardında, terör örgütünü övdüğü ve sempatik göstermeye çalıştığı değerlendirmesi yatıyor. Yanardağ'ın bu ifadeleri, demokratik bir toplumda terör örgütlerinin eylemlerini meşru göstermeye yönelik propaganda olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmiştir.