Hot Posts

6/recent/ticker-posts

Türkiye İçin Kritik Sıcaklık Uyarısı!

Sağlık meslek örgütleri, Türkiye'nin aşırı sıcaklar açısından büyük bir risk altında olduğunu ve acilen "Sıcak Sağlık Eylem Planı" hazırlanması gerektiğini belirterek Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumları harekete geçmeye çağırdı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, iklim değişikliği sonucu dünya genelinde aşırı sıcak olaylarının arttığı ve bunun birçok ölüme yol açtığı vurgulandı.

Türkiye'nin coğrafik konumu itibarıyla aşırı sıcaklar açısından büyük bir risk altında olduğu ifade edilen açıklamada, erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, koruyucu önlemlerin alınması ve uyum stratejilerinin geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların bu konuda önemli görevler üstlendikleri vurgulandı.

Ayrıca, Paris İklim Anlaşması hedefine ulaşarak küresel sıcaklıkların +1,5 derecenin altında kalmasının önemine dikkat çekildi. Kentlerde yoğun betonlaşma ve azalan yeşil alanlar nedeniyle ısı adalarının oluştuğu, aşırı sıcakların ise insan sağlığı üzerinde ciddi etkilere yol açabileceği ifade edildi. Özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve açıkta çalışanların daha fazla risk altında olduğu belirtildi.